FUE Saç Ekimi

2000’li yıllar ile birlikte uygulanmaya başlayan FUE saç ekimi yöntemi (Follicular Unit Extraction), o güne kadar yapılmakta olan saç ekimi operasyonları ile ilgili köklü bir takım değişiklikler getirmiştir. FUE saç ekim yöntemi ile gelen yeniliklerin bazıları şunlardır:

FUE yönteminde saç derisinde kesi yapılmaz; bu hem operasyon esnasında hem de iyileşme sürecinde hastanın rahatı için çok önemli bir etkendir.

Saç ekimi operasyonu sonrasında dikiş atılması gerekmez.

FUE operasyon sonrasında yara ve kesi izi kalmayacak olması saçların estetik görünümüne yansımakta ve hastanın bu kaygısına son vermektedir.

FUE Saç ekimi operasyonu lokal anestezi ile yapılır. Operasyon gün boyunca ara verilerek yapılabilir.

FUE Saç Ekimi Operasyonu nasıl yapılır?

Öncelikle ilk muayene ile saç ekimine gerek olup olmadığı tespit edilir. Saç ekimi uzmanı muayenesinde saç köklerinin yaşadığını veya geçici bir dökülme yaşanıldığını tespit ederse saç köklerini güçlendirecek tedavilerle çözüm arayacaktır.

Nakledilecek saçların alınacağı bölge işlem için hazırlandıktan sonra uygun durumdaki saç kökleri tek tek toplanır. FUE motoru aracılığı ile 1 mm’den küçük (0,6 mm-0,8 mm arası) kesi uçları (punchlar) ile kök toplama işlemi gerçekleştirilir. Alınan foliküller (greft ) 2-3 saç hücresi içermektedir. Bu esnada köklerin zarar görmemesi çok önemli bir noktadır. Bu direk olarak ekibin tecrübesi ile ilintili bir konudur. Saç nakli esnasında donör bölgeden binlerce kök çıkarılacağı için kullanılacak ucun küçüklüğü bölgenin iyileşme sürecini etkileyecektir.

Kök toplama işlemi özen ve uğraşı gerektiren bir işlemdir. Hasta bir nakilde alınan greftler ile 10.000-12.000 kadar saç teline kavuşabilir.

Tüm kıl kökleri toplanıldıktan sonra bunların ayrılma işlemine geçilir. Yine tek tek tüm köklerin ayrılmasından sonra ise ekim işlemi yapılmaktadır.

Ekim işlemi için öncelikle çok dikkatli bir şekilde kanallar açılması gerekmektedir. Kanal açılması en az kök toplanması kadar hassasiyet ve deneyim isteyen bir işlemdir.

Kanal açılırken punch sistemi yerine tercih edilmeye başlayan lateral slit yöntemi saçın yapısına uygun kesileri atarak, hastanın saç kökü büyüklüğüne, uzunluğuna uygun kanalların açılmasını sağlar. Doğru büyüklük ve derinlikte açılmış kanallar saç ekiminde nakledilen saçların çıkma oranını etkiler.

Lateral slit tekniğinde kılın kalınlığına, kıl kökünün uzunluğuna bağlı olarak kişiye özel hazırlanan kesi aletleri ile kanal açılmaktadır. Doğru açıyı yakalayabilmesi ve kişinin saç yapısı ile uyumlu olması saç ekiminin başarısını ve birim miktar başına ekilen saç miktarını artırır.

Diğer önemli konu ise saç folikülünün nakledileceği kanalın açısıdır. Doğal saç şeklinin yakalanmasında en büyük etken olan açılar, başın her bölgesinde farklı verilmelidir. Aksi taktirde saçlar istenilen şekli almayacaktır. Açılar verilirken başarılı olunmaması sonucunda farklı yönlere doğru çıkan saçlar dahi söz konusu olabilmektedir.

Doğallığın yakalanması için bir diğer etken de saç çizgisinin doğru belirlenmiş olmasıdır. Alın bölgesi ve saçların başladığı bölge doğru oranlarla hesaplanarak belirlenmelidir.

Saç Ektirme işleminden sonra hastanın dikkat etmesi gereken konular:

  • Varsa operasyon öncesi kesilen ilaçlarınıza ne zaman başlanılacağı doktor tarafından belirtilir.
  • İlk gün operasyon yeri mikrop kapmaması için bandaj altında kalır.
  • Ertesi gün ilk pansuman ile birlikte bandaj da çıkarılır.
  • Genellikle 3. gün saç ekim merkezi ekibince ilk yıkama yapılır ve sonraki yıkamalar tarif edilir.
  • İlk 1 hafta dış temaslardan korumak, bölgeye temas olmayacak şekilde yatmak, bölgeyi kaşımamak gerekir.
  • 10 gün içerisinde bölge iyileşir.
  • 2-4 hafta süre ile havuz, deniz ve aşırı güneşten sakınmak gerekir.
  • 1. ayın içerisinde ilk ekilen kökler üzerindeki saç tellerinin bir kısmı dökülür, doğal bir süreçtir.
  • 2-3 sonrasında çıkmaya başlayan saçlar, 6. aydan sonra normal halini almaya başlayacaktır. Bazı bölgelerdeki saçların bu duruma gelmesi daha uzun sürecektir.
WhatsApp WhatsApp (Çevrimiçi)