Meme Küçültme

Kadın meme (göğüs) büyümesi

Kız çocuklarında ergenlik sürecinde meme büyümesi olması gereken bir fizyolojik değişimdir. Ancak bazı durumlarda bu büyüme olması gerekenden fazla olmaktadır. Kadınlarda östrojene olan duyarlılık göğüs büyümesinin en sık rastlanılan sebebidir.

Daha az rastlanılan sebep ise hormonun olması gerekenden fazla salgılanmasıdır. Örneğin polikistik over bunu tetikleyen bir hastalıktır, ancak bu etkenlerin tedavisi vardır.

Fibrokistik meme hastalığı ise çok rastlanılan bir durumdur. Ergenlikte tam olarak gelişen ve normal yapısına ulaşan memede, süt kanallarının değişime uğraması ile oluşur. Genellikle tedavi gerektirmeyen veya cerrahi girişime gerek olmadan medikal tedavi ile giderilen bu durumda da göğüs aşırı büyük olabilir.

Meme büyümesinin yaşattığı sorunlar

Özellikle estetik görünüşün kadın için çok önemli olduğu 18-25 yaşları arasında büyük göğüslere sahip olan kişiler bu durumdan rahatsızlık duymakta, fiziksel olarak kendilerini beğenmeme gibi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bu hissiyatının bir sonucu olarak genç yaşlarda spor, deniz, havuz gibi çeşitli sosyal aktivitelerden kaçınmaları da söz konusu olabilimektedir.

İlerleyen yaşla birlikte ise göğüs büyüklüğünün tedavisi estetikten çok, fiziksel anlamda zaruriyetler getirmektedir. İskelet sistemini öne doğru zorlayan göğüs ağırlığı büyük sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Boyun fıtığını, sırt bölgesinde kamburlaşmayı, kollarda sinir sıkışmasına bağlı güç kayıpları, baş ağrıları meme büyümesinin sebeplerindendir ve meme küçültme operasyonlarını gündeme getirmektedir. Menopoz sonrası yaşanabilecek östropoz ile birlikte iskelet sistemindeki bu baskının artması kaçınılmazdır.

Büyük göğüs problemi estetik kaygılardan çok ötede değerlendirilmelidir. Göğüs küçültme isteği duyan kadınlardan alınan bilgiler, bu insanların sırt üstü yatmada zorluk çektiklerini göstermektedir.

40 yaş üstü kadınlarda bu sorun major depresyona sebep olduğu gözlemlenmektedir. Yaşanılan sağlık sorunlarına ciltte yaşanan pişik gibi sorunlar da dahil edilebilir. Tüm bu sorunları yaşayan kadın kendini etrafının da anlamaması, eşi dahil birçok kişiden gerekli desteği görememesi sonucunda depresyona girebilmektedir.

Meme küçültme operasyonu için başvuran genç yaşta kadınların birçoğu, henüz kemik erimesi gibi sorunlar yaşamadıkları için iskelet sistemlerinde hissettikleri rahatsızlıklardan çok estetik kaygıları göz önüne alarak göğüs küçültme isteğinde bulunmaktadırlar.

Meme Küçültme Ameliyatı Öncesi – Sonrası

Meme küçültme ameliyatı öncesinde, standart bazı ölçümler yapılarak yeterli kan akışının devamını sağlayarak, memenin süt salgılamasını engellemeyen, göğüsün tüm fonksiyonlarını devam edebileceği, meme başı hissiyatının kaybolmayacağı, görünüm ve işlevsellikteki doğallığın kaybolmayacağı teknik seçilmeye çalışılır. Sarkma ve büyüme derecesi yüksekse operasyonun zorluğu artar, özelliklerde ileri yaşlarda bazı durumlarda işlevsel kayıplar olması kaçınılmaz olur.

  • Meme küçültme ameliyatı yapıldıktan sonra hasta genelde 1 bazen 2 gün yatar.
  • 3. günden sonra normal hayatına dönen hasta banyo yapabilir.
  • 10 gün içerisinde iş hayatına dönebilir.
  • 6-8 hafta ay süre ile özel şekillendirici sıkılaştırıcı sütyen kullanılması gerekir.
  • Yaklaşık 6-8 hafta ağır işler ve spordan kaçınılması gerekir.
  • 6 ay boyunca balenli sütyen kullanılmaması gerekir.

Meme küçültme ameliyatı kaç yaşından sonra yaptırılabilir?

Genç yaşlarda yapılacak meme küçültme ameliyatı için öncelikle kadının bu ameliyata gerçekten ihtiyacı olup olmadığı belirlenir. Bazı durumlarda kişi kendisi genç yaşından dolayı rahatsızlık hissetse bile aslında sağlık açısından meme için operasyon gerekmiyordur. Ancak kişideki rahatsızlık sosyal hayatını etkileyecek düzeyde ise ya da aşılamayan psikolojik sıkıntılara da sebep oluyorsa müdahale düşünülebilir.

Meme küçültme ameliyatından önce memenin büyümesinin tamamen durduğundan emin olmak gerekir.

Göğüs Küçültme Ameliyatı Sonrasında İz Kalır mı?

Göğüs küçültme operasyonu sonrasında meme ucunun çevresinde hafif bir iz kalacaktır. Bir iz de meme ucundan aşağıya doğru kalacaktır. Bu izler 6 ay kadar sonra yapılacak müdahale ile daha da görünmez hale getirilebilir. Ancak burada önemli olan ameliyat izinin az olmasının ameliyatın başarısı ile ilişkisi olmadığını bilinmesidir. Cerrah, gerekli gördüğü taktirde fazladan kesiler ya da dikişler de kullanarak memenin tüm fonksiyonlarını en üst düzeyde koruyacak ve kişinin sağlığını koruyacak şekilde operasyonu şekillendirebilir.

WhatsApp WhatsApp (Çevrimiçi)