Saç Ekimi Sonrası
Saç Ekimi Operasyonu Ne Kadar Sürer?
Operasyon için bir tam günü ayırmak gereklidir. İlk 2-3 saati köklerin alınması işlemi ile geçen operasyon toplamda dinlenme süreleri de dahil olmak üzere 5-8 saat arasında sürebilmektedir. İşlem sırasında hastanın film izleme, tablet bilgisayar kullanma vb. imkanları olduğu için bu süreç düşünüldüğünden daha rahat geçebilmektedir.
Operasyon Öncesi Neler Yapmak Gerekir?
Kişi kendi için doğru olduğunu düşündüğü ve hakkında tereddüt duymayacağı saç ekim merkezini tespit ettikten sonra, randevu alarak doktoru ile ilk görüşmesini yapacaktır. Detaylı analiz ve muayene sonrasında kişiye gerekli bilgiler aktarılacaktır. Hastanın bu muayenede mutlaka aklındaki her soruyu hiç çekinmeden uzmanı ile konuşması ve cevap alması gereklidir. Bu, hem hastanın saç ekimi ve sonrası süreçte neler yaşayacağını bilmesi ve hazırlanması açısından, hem de operasyon öncesi tedirginlikten arınıp rahat olmasını sağlaması bakımından önemlidir.
Ayrıca hastanın sağlık durumu ile ilgili her türlü ayrıntıyı da uzman ile paylaşması tedavininin planlanmasında büyük önem taşımaktadır. Özellikle diyabet, tansiyon ve kalp hastalarının durumlarının ve ilaçlarının değerlendirilmesi çok önemlidir. Doktorun değerlendirmesi sonucunda saç naklini ertelemek ya da vazgeçmek söz konusu olabilir.
Unutulmaması gereken saç ekimi oprasyonunun cerrahi bir işlem olduğudur ve buna göre her adımının hem hasta hem hekim açısından kurallara uygun olarak atılması gerektiğidir.
Kan sulandırıcı ilaçları ameliyattan en az 5 gün önce olmak üzere doktorun tavsiye edeceği kadar süre öncesinden kesmek gerekmektedir.
Saç ekimi öncesi birkaç gün stresten uzak durmalı, alkollü içecekler, kafeinli içecekler ve sigaradan kaçınılmalıdır.
Operasyon sabahı saçlar yıkanmalı, krem veya başka bir kozmetik ürün kullanılmamalıdır.
Operasyon genel anestezi ile yapılmadığı için saç ekim işlemine mutlaka tok karna gelinmelidir.
Saç Ekimi Operasyonu Sonrası
Saç ekimi sonrasında ilk gün (ertesi gün) pansuman yapılır; antiseptik solüsyonla bakım yapılır ve bandaj çıkarılır.
Saç ekimi sonrası süreçte yıkamanın nasıl olacağı size ilk yıkamayı yapan saç ekimi ekibi tarafından anlatılacak ve sonraki yıkamalar hakkında bilgi verilecektir. Genellikle ilk yıkama için 3. gün beklenilmektedir. 2. hafta sonunda hasta kendi şampuanı ile normal yıkamaya dönebilir.
Saç ekimi yapılan bölge açıkta kalacağından 1 hafta süre ile bölgeyi dış temastan ve travmalardan korumak gerekir. Bunu sağlamak için sırtüstü yatmak ve bölgeyi çarşaf, yastık vb. temaslarından sakınmak gerekir. Yarı oturur durumda uyumak bu süreçte iyi bir çözümdür. İlk 2 gün öne eğilme gibi hareketlerle baş bölgesine kan akışını artırmamak gerekir.
Bölgenin kaşınmaması ve elle temastan kaçınılması gerekir. (Operasyon sonrasında kaşıntı gidermek için bir sprey verilebilir)
Kan sulandırıcı ilaçlara doktor tavsiyesine riayet edilerek başlamak gerekir.
Saç ekimi sonrası bölgenin iyileşme süreci 5-10 gün arasında tamamlanır.
1 ay süre ile ağır spor, hamam, havuz, deniz gibi aktivitelerden ve aşırı güneşten sakınmak gerekir.
Ekilen saç tellerinin 2-3 hafta içerisinde dökülmesi doğal bir süreçtir. 2-3 ay sonrasında tekrar çıkmaya başlayacak olan saçlar gözle görülebilir hale gelecek ve 6. aydan sonra yavaş yavaş istenilen konuma gelecektir. Genellikle 8. ayda istenilen sonuç alınmış olur. Bazen bu süreci PRP ve mezoterapi tedavileri ile desteklemek daha iyi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.
Saç ekimi sonrasında ilk 3 ay makasla kısaltılabilecek olan saçlar, 6 aydan sonra traş edilebilir.